Alus
-
Sidras ir alus yra silpnieji alkoholiniai gėrimai, kuriuose alkoholio kiekis nėra didesnis kaip 12 procentų. Verta pastebėti, kad pastarieji gali būti gaminami Islandijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir dar ne vienoje kitoje šalyje. Geriausiai žinomi gamintojai yra Calvados Garnier Père & Fils, Einstök Olgerd ehf., Selezione Baladin SRL. Paprastai sidras ir alus yra išpilstomi į 0,33 - 0,75 l stiklinius butelius. Be kita ko, šiandien gaminami gėrimai parduodami ir metalo skardinėse. Alus ir sidras yra praturtinti anglies dvideginiu, tad tai putojantys gėrimai. Pastarieji gali padėti virškinti sunkius maisto produktus, dėl šios priežasties yra vartojami po valgio. Tačiau, taip pat jie puikiai tinka gaminant kokteilius, konditerinius gaminius.
1 - 6 iš 6 -
Alus ir sidras yra silpnieji alkoholiniai gėrimai. Paprastai, alkoholio kiekis juose siekia nuo 2,5 iki 12 procentų. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad alus yra gaminamas iš fermentuojamo miežių, kviečių ar ryžių, rugių, grikių ar panašaus salyklo. Siekiant pagardinti alų yra dedami apyniai ir kiti prieskoniai. Be kita ko, kad jis būtų kiek stipresnis, sudėtis yra praturtinama cukrumi ar net medumi. Verta pastebėti tai, kad alaus istorijos kelias yra labai ilgas. Tai vienas iš seniausių žmonijoje gaminamų alkoholinių gėrimų, tačiau itin vertinamas iki pat šių dienų. Galima teigti, kad alus buvo pradėtas gaminti dar VII a. prieš mūsų erą. Apie jo gamybos tradicijas kalba rašytiniai šaltiniai iš Mesopotamijos ir senovės Egipto. Be jokios abejonės, iki pramonės perversmo, alus buvo gaminamas namų sąlygomis. O VII a. šaltiniuose teigiama, kad alus jau sėkmingai yra parduodamas Europos vienuolynuose. Šiuo metu, jis yra gaminamas daugelyje pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvoje. Alus gali būti labai įvairios spalvos. Čia spektras apima nuo šviesios gelsvos iki sodrios rudos spalvos. Be kita ko, alus labai dažnai vartojamas vienas, tačiau, neretai, juo yra praturtinami ir maisto produktai, gaminami kokteiliai. Tuo tarpu, sidras yra fermentuotas alkoholinis gėrimas, kuris yra gaminamas iš ne atskiestų obuolių sulčių ir praturtinamas anglies dvideginio elementais. Sidru gali būti vadinamas ir silpnas obuolių vynas, nes šių gėrimų paruošimo būdas vienas kitam yra labai artimas. Sidrui būdingas švelnus obuolių aromatas. Spalvų tonai gali būti tokie: žalsvai gelsva, auksinė ir pan. Verta pastebėti tai, kad obuolių sulčių ir sidro skirtumas yra tas, kad pastarajame nėra cukraus. Rūgimo metu jis virsta alkoholiu. Būtina pastebėti tai, kad sidro gamyba yra itin kruopšti. Jo rūgimo procesas nėra ilgas ir gėrimas kaip mat gali sugesti. Tad, būtina laikytis itin grieštų sanitarinių normų ir konservuoti gėrimą. Sidras yra patiekiamas kiek atšaldytas. Puiku, jei tai daroma po maisto. Jame esantys “burbuliukai” gali padėti pagerinti sunkaus maisto virškinimo procesą.