Padegustuokime: kas sieja kokybiškų gėrimų ir nišinių kvepalų aromatus

  • Padegustuokime: kas sieja kokybiškų gėrimų ir nišinių kvepalų aromatus

    2021-11-30

    Du savo srities ekspertai, gėrimų profesionalai UAB „Amka“ su „Vyno kambarys“ komanda bei parfumerijos pasaulio lyderiai UAB „Douglas“ surengė eksperimentinį edukacinį renginį, kurio ašimi tapo uoslė. Bandėme rasti panašumus ir skirtumus, kaip degustuojami ir kaip skleidžiasi įvairių gėrimų aromatai bei kaip mūsų nosys atpažįsta kvepalų aromatus, kodėl pasirenkame vienus ar kitus kvapus. Edukavome ir treniravome savo uosles.

    Tad, kuo panašus aromatų pasaulis gėrimuose ir kvepaluose bei kuo jis skiriasi iš esmės? Iš Lietuvos someljė asociacijos prezidento Armino Darasevičiaus bei nišinių kvepalų eksperto Gedimino Juknos sužinojome eilę įdomių ir vertingų faktų, kad:

     

    • Kuriant kvapus, maišant ingredientus – „dievas“ yra žmogus, tik jis sprendžia, koks bus galutinis rezultatas. Gėrimų gamyboje yra daug nenumatytų faktorių kaip klimato sąlygos, terroir – konkrečios vietos, kur auga konkretus vynuogynas mikroklimatas, brandinimo sąlygos ir t.t.

    • Kvepalų rinkoje įvardinti aromatams yra naudojama kvapų piramidė. Vyno pasaulyje - vyno aromatų ratas.

    • Ir vynuose, ir kvepaluose yra pirminiai, antriniai ir tretiniai kvapai. Tik kvapų piramidėje jie vadinami viršutiniais, širdies bei baziniais kvapais.

    • Kvapo suvokimui didelę įtaką turi net kultūrinis aspektas. Jei Europoje išraiškingą aromatą turintį vyną pavadinsime „pilno kūno“ vynu, tai Azijos šalyse greičiausiai jis bus įvardintas „liūto jėgą“ turinčiu gėrimu. Kultūrinis elementas labai svarbus ir kvapuose, pvz. Japonijoje daug kvepalų naudojantis žmogus bus siejamas su nešvara (lyg norėtų paslėpti higienos stygių), o pas mus kvepalai – tai emocijos, žinutės ar netgi statuso išraiška.

    • Gėrimuose labai svarbu sau atsakyti, kas man iš tiesų patinka. Kvapuose - taip pat. Emocija yra vienas iš svarbiausių ir pagrindinių pasirinkimą lemiančių faktorių.

    • Degustuojant ir kvepalus, ir gėrimus svarbu „eiti į kalniuką“, t.y. pradėti nuo lengvesnių ir baigti sodriausiais.

    • Vynas yra gyvas, jis ir aromatas evoliucionuoja visą savo gyvenimo laiką. Vynus galima prilyginti žmonėms: pradžioje jis „mažučiai“, po to bręsta, skonis ir kvapas evoliucionuoja, pasiekia piką ir galiausiai leidžiasi. Kvepaluose – labai svarbi mūsų odos ir kvepalų adaptacija. Kiekvienas kvepalų ingredientas atsiskleidžia ant mūsų odos ir išgaruoja skirtingai.

    • Ar galima skirstyti kvapus į skirtus vyrams ar moterims? Kvepalai yra kaip patiekalas, jis negali būti moteriškas ar vyriškas. Yra tik tam tikri ingredientai, kurie yra labiau moteriški ar vyriški, pvz. rožė. Gėrimams galioja tas pats. Svarbiausias dalykas, ar man malonu, skanu, ar patinka.

     

    Degustacijos metu ragautų gėrimų sąrašas:

    Baltas vynas - Robert Weil Weingut Riesling Grafenberg GG 2014, (Robert Weil)
    Raudonas vynas - Santa Rita Triple C 2015(Santa Rita)
    Grapa - Viberti Grappa di Barolo Buon Padre Single, (Viberti)
    Romas - New Grove Tradition Rum 5.Y.O.(New Grove)
    Konjakas - Lheraud Cognac Cuvee 10 YR,  (Lheraud)
    Porto vynas - Taylor’s 20 Year Old Tawny Port(Taylor's)

    Degustacijos metu pristatyti nišiniai kvepalai:

    Filippo Sorcinelli - Scusami
    Moth & Rabit - the Lobster
    Chbaud - Lait et Chocolait
    Nobile 1942 - La Danza della Libellule
    ILK - Libertine
    Evody - Noir D’Orient
    Memoize London - White Castitas
    Evody - Ombre Fumee
    Filippo Sorcinelli - LAVS
    Molinard - Habanita

     

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne