Šampanas
-
Šampanas yra pagrindinė putojančio vyno kategorija, kuri griežtai yra gaminama tik Šampanės regione, Prancūzijoje. Verta pastebėti tai, kad išgauti puikiam skoniui, kvapui ir spalvai naudojamos šios vynuogių rūšys: Chardonnay, Meunier, Pinot Meunier, Pinot Noir. Visame pasaulyje žinomi gamintojai, tokie, kaip SAS Soutiran & Associes, Les Roches Blanches S.A., Champagne Pommery, Champagne Doyard Mahé neleis suabejoti dėl kokybės. Šampanas yra išpilstomas į įvairios talpos butelius, kurie gali būti nuo 0,375 l iki 9 l. Verta pastebėti tai, kad šampanas yra derinamas su desertais, kiauliena, jūros gėrybėmis ir dar visa begale kitų maisto produktų. Be kita ko, jis dažnai yra patiekiamas ir kaip aperityvas.
1 - 32 iš 52Pommery Grand Cru Vintage 2009 in Gift box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Soutiran Signature Grand Cru Champagne, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Doyard Mahe Champagne Cuvee Empreinte Brut, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Brut Royal Grand Cru Etui Batik, 0,75 lBaltasis briutas šampanas (dovanų dėžutėje)
Pommery Brut Royal Rose Etui Batik, 0,75 lRausvasis briutas šampanas (dovanų dėžutėje)
Soutiran Champagne Cuvée Alexandre 1er Cru Brut, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Apagane Blanc de Blancs Etui Kashmir, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Brut Royal Grand Cru Etui Kashmir, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
POMMERY CHAMPAGNE APANAGE BLANC DE NOIRS, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Champagne Cuvee Louise Vintage 2005 Magnum in Gift Box, 1,5 lBaltasis briutas šampanas
Doyard Mahé Champagne Cuvee Carte d'Or Brut 1 Cru, 6,0 lBaltasis briutas šampanas
Doyard Mahé Champagne Cuvee Carte d'Or Brut 1 Cru, 4,5 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Cuvee Louise Brut Nature 2006, 0,75 lBaltasis šampanas, natūralusis briutas
Pommery Champagne Apanage Blanc de Blanc Mandala collection Gift Box, 0,75 lBaltasis briutas šampanas
Pommery Brut Rose Mandala collection in Gift box, 0,75 lRausvasis briutas šampanas
Doyard Mahe Champagne Millesime 2017 Vielles Vignes 70 yr, 0,75 lBaltasis natūralusis briutas rūšinis putojantis vynas (šampanas)
-
Verta pastebėti tai, kad šampanu yra vadinamas ne kas kita, kaip Prancūzijos Šampanės regione pagamintas putojantis vynas. Drąsiai galime teigti, kad šampano kilmės istorija prasideda dar antikos laikais. Tuo metu Šampanės regione ir buvo pradėtos auginti vynuogės. Iš pradžių šampanas nebuvo putojantis vynas. Tačiau, jau tokiu metu jis buvo labai mėgiamas visoje Europoje ir be jo neapsieidavo nei viena itin reikšminga proga, net tokia, kaip karūnavimo ceremonijos. Vyndarių įžvalgomis teigiama, kad šis vynas labai prastai bręsta statinėse, tad XVII a. jį pradėta išpilstyti į butelius, siekiant išsaugoti nepaprastą skonį ir kvapą. Verta pastebėti tai, kad dar nepasibaigusios fermentacijos stadijoje vynas natūraliai suputodavo pats. Dėl šios priežasties, dažnai buteliai galėjo sprogti arba nušauti jų kamščiai. Na, o dėl tokių savybių, vyndarių jie buvo pavadinti net “velnio vynu”. Tad, buvo labai svarbu pasirūpinti, kad buteliai būtų kur kas patvaresni ir gebėtų atlaikyti šį “sprogimą”. Šampanas gali būti gaminamas tiek iš baltos, tiek ir iš raudonos spalvos uogų. Šiandienos šampano gamybai yra naudojamos tokios jų rūšys, kaip Chardonnay, Meunier, Pinot Meunier, Pinot Noir. Jos yra sodinamos labai nedideliais plotais, o tai leidžia išsaugoti labai aukštą vyno kokybę, naudojant tradicines gamybos technologijas. Verta pastebėti tai, kad šampano gamybai yra reikalinga dviejų etapų fermentacija. Viena iš jų vyksta statinėje, o kita - supilsčius į butelius. Siekiant paskatinti angliarūkštės formavimosi procesą yra naudojamas nedidelis mielių kiekis. Tokiu būdu suteikti jam “burbuliukų” žavesio yra kur kas paprasčiau. Verta pastebėti tai, kad buteliuose šampanas turi būti prižiūrimas labai atidžiai: sukratomas, pašalinamos nereikalingos nuosedos. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad mažų mažiausiai, šampanas buteliuose turi būti laikomas apie 2 - 3 metus. Tai pats optimaliausias brandinimo periodas. Tokiu metu atsiskleidžia pačios svarbiausios gėrimo savybės: spalva, aromatas ir skonis. Na, o pastarasis gali būti ekstra briutas, pusiau sausas arba sausas. Šampanas ir šiandien yra neatsiejamas švenčių atributas, kurio dėka pabrėžiama įvykio svarba.