Degtinė
-
Degtinė yra vienas iš stipriausių alkoholinių gėrimų, kur alkoholio kiekis gali siekti net iki 60 procentų ar net dar daugiau. Verta pastebėti tai, kad šio gėrimo istorija veda net į XIII a., tačiau, kur kas intensyviau ji pradėta gaminti tik apie XVI a. Būtina pabrėžti, kad degtinės gamybos tradicija apima tokias Rytų Europos šalis kaip Lenkija, Rusija, Ukraina, Suomija, Švedija, Latvija, Estija, Lietuva. Be kita ko, degtinė gali būti gaminama iš įvairių augalų, tokių kaip javai, kviečiai, bulvės, vynuogių išspaudos, cukranendrės ir pan. Degtinės vertę lemia ne tik gamybai pasirenkamos medžiagos, tačiau ir distiliavimo procesas, kuris gali būti įgyvendinamas net 5 - 6 kartus ar net daugiau.
1 - 3 iš 3 -
Degtinė yra vienas iš geriausiai žinomų stipriųjų alkoholinių gėrimų. Paprastai jis yra bespalvis, dėl savo specialios distiliavimo ir kitų gamybos procesų technologijos. Tikėtina, kad degtinės istorija prasideda apie XIII a., tuomet kai vyndarystės ūkiuose buvo pradėta naudoti distiliavimo technologija, kuri leido gaminti kur kas stipresnius gėrimus, kurių alkoholio kiekis galėjo siekti net 60 procentų ar daugiau. Degtinės atsiradimas yra siejamas ir su Rytų Europos šalimis Lenkija, Lietuva, Rusija, Ukraina ir kitomis. Čia degtinė buvo išgaunama naudojant grūdus ar bulves. Verta pastebėti tai, kad mūsų šalyje yra itin gajos degtinės gamybos tradicijos, kurios siekia net XIV - XV a. Verta pastebėti tai, kad degtinės distiliavimas gali būti įgyvendinamas naudojant ne vieną augalą. Tai gali būti ne tik rugiai, kviečiai ar bulvės, tačiau ir kukurūzai bei kita. Svarbiausia, kad jame būtų pakankamai krakmolo ir cukraus. Būtina paminėti tai, kad degtinė yra gaminama ir iš cukranendrių, cukrinių runkelių, sojos pupelių, vynuogių išspaudų. Drąsiai galima teigti, kad šiuo metu degtinė aktyviausiai yra gaminama Suomijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Švedijoje, Latvijoje ir Estijoje. Verta pastebėti tai, kad degtinė gali būti vartojama tiek viena, tiek naudojama kokteiliams gaminti. Be kita ko, svarbu, kad ji būtų arba kambario temperatūros arba kiek atšaldyta (apie +16 laipsnių). Be jokios abejonės, degtinė gali būti ir labai išskirtinis produktas. Riboto leidimo gėrimai žavi ne tik savo kokybe, tačiau ir skonių bei aromatų lobynu. Tokiai degtinei yra būdingas unikalus charakteris, žavintys aromatai, kurie gali priminti žaliosios citrinos žievelę, raudonasias uogas, pankolių sėklas ar pan. Be kita ko, gėrimo poskonis dar ilgai išlieka burnoje, atskleisdamas ir papildomas skonių natas. Labiausiai vertinama yra “ultra premium” kategorijos degtinė. Pastaroji yra tokia vertinga ir išraiškinga dėl net 6 kartus kartojamo distiliacijos proceso. Degtinės gamybos proceso tradicijos keliauja iš kartos į kartą, o jam įgyvendinti yra naudojami rinktiniai, natūralūs produktai. Verta pastebėti tai, kad degtinę vartoti būtina labai saikingai ir atsakingai. To nereikėtų daryti jaunesniems, kaip 20 metų asmenims.