Grapa
-
Grapa yra spiritinis gėrimas, priklausantis stipriųjų alkoholinių gėrimų kategorijai. Verta pastebėti tai, kad šis gėrimas yra gaminamas iš vynuogių išspaudų. Tam naudojamos ne tik odelės, tačiau ir sėklos bei koteliai. Kad grapa būtų dar turtingenė skoniu ir kvapu, gamybos eigoje sudėtis yra praturtinama žolelėmis, prieskoniais ar vaisiais. Gėrimo kilmės šalis ir yra Italija. Dėl šios priežasties, jos vartojimo tradicijos yra vis dar gajos iki pat šių dienų Įprastai grapos butelių talpa gali būti nuo 0,5 l iki 0,7 l. Grapos spalvos tonai gali būti labai įvairūs: nuo tamsiai rudos, medaus ar aukso atspalvių iki skaidrios baltos. Unikalus gėrimo poskonis burnoje išlieka dar ilgai.
1 - 5 iš 5VIBERTI Grappa di Barolo Buon Padre Single wooden Box 0,7 lGrapa (vynuogių degtinė)
Banfi Grappa Di Brunello Tower Bottle + 4 taurės medinėje dėžutėje, 0,7 lVynuogių degtinė (grapa) su 4 taurėmis medinėje dėžutėje
Banfi Grappa Poggio alle Mura Brunello di Montalcino, 0,5 lGrapa (dovanų dėžutėje)
-
Grapa yra spiritinis, stiprusis alkoholinis gėrimas, kuris paprastai yra gaminamas iš vynuogių išspaudų, kartu su lukštais, sėklomis ir odelėmis. Šio gėrimo kilmės istorija atveda mus į Italiją, Besano del Grapos miestą, tačiau, šiandien yra sėkmingai ganimamas ir San Marine, Šveicarijoje. Įprastai grapoje esantis alkoholio kiekis gali siekti apie 40 - 50 procentų. Puikiai suvokiame, kad gėrimo skonį lemia ne kas kita, kaip tik pasirenkamų vynuogių rūšių išspaudos. Verta pastebėti tai, kad jei pageidaujama kiek švelnesnio ir saldesnio skonio, gamyboje gali būti naudojamos vaisių sultys. Grapa yra gaminama naudojant tik pačias aromatingiausias vynuogių rūšis, o sudėtis dažnai būna papildoma ir išskirtinėmis žolelėmis, juodaisiais serbentais, migdolais, žemuogėmis ar cinamonu. Kad būtų galima pasimėgauti tikruoju grapos skoniu, ji yra patiekiama vos atšaldyta arba kambario temperatūros. Taip atsiskleidžia pačios geriausios gėrimo savybės. Grapa labai retai yra maišoma su kitais gėrimais. Tikima, kad grapą geriausia vartoti vieną. Tačiau, išimtis yra. Italijoje grapa gali būti įpilama į espresso kavos puodelį. Tokiu atveju, ji yra vadinama caffè corretto. Verta pastebėti tai, kad grapos vartojimo tradicijos Italijoje yra labai gajos iki pat šių dienų. Šis gėrimas gali būti patiekimas ir po vakarienės tam, kad padėtų virškinti sunkų maistą. Grapos gamybos ir brandinimo periodas taip pat yra labai unikalus. Visų pirma ji kurį laiką yra laikoma plieno statinėse, o tik vėliau perpilama į ąžuolo statines. Ten ji gali būti laikoma ne trumpiau nei 18 mėnesių. Nuostabu, jei gėrimą pavyksta išlaikyti 5 m. ar daugiau. Tokia grapa visame pasaulyje yra vertinama labiausiai. Grapos gamybos technologijos yra labai artimos brendžiui. Tačiau, šiuo klausimu galime įžvelgti ir ne vieną esminį skirtumą. Grapa privalo būti fermentuojama ir distiliuojama nenaudojant vandens. Šių procesų eigoje yra pašalinamas nereikalingas metanolio kiekis, kuris gali būti toksiškas. Gerai žinomi grapos gamintojai yra POLINI GROUP ITALIA SRL, Banfi S.r.l. ir dar ne vienas kitas. Net neabejojame, kad grapos skonis ir aromatas jus tikrai sužavės.