Kalvadosas
-
Kalvadosas yra stiprusis obuolių sidro gėrimas, kilęs iš Prancūzijos. Šis gėrimas yra gaunamas dviem distiliacijos etapais ir gali būti praturtinamas kriaušių sultimis. Verta pastebėti tai, kad kuo ilgiau kalvadosas bus brandinamas ąžuolo statinėse, tuo turtingesnis bus jo skonis ir kvapas. Paprastai kalvadosas yra supilstomas į 0,7 l ar 1,5 l butelius. Šis gėrimas gali būti vartojamas kaip aperityvas ir patiekiamas vienas, arba maišomas į kokteilius, geriamas su ledukais. Be kita ko, prie jo dera tokie maisto produktai, kaip sūris, šokoladas, ledai, grietinėlė, kiti desertai. Kalvadosui yra būdinga auksinė arba ruda spalvos, kurias papildo oranžiniai ir rausvi jų tonai.
1 - 4 iš 4 -
Kalvadosas yra stiprusis alkoholinis gėrimas, kuris yra gaminamas iš sidro, kitaip dar žinomo kaip obuolių vynas. Tai distiliacijos būdu išgaunama gėrimo rūšis, kuri paprastai gali turėti 40 - 45 procentus alkoholio. Kitaip kalvadosas dar yra vadinamas obuolių brendžiu, o jo kilmės šalis yra Prancūzija, Žemutinės Normandijos regionas. Verta pastebėti tai, kad kalvadoso istorija mus nukelia į VIII a., kur pirmą kartą ir yra minimi Normandijos obelų sodai. Tačiau, obuolių sidras buvo pradėtas distiliuoti tik XVI a., o kur kas labiau išplito ir pramoniniu būdu pradėtas gaminti tik XIX a. Jis itin buvo mėgiamas darbininkų klasės ir žemesnio luomo asmenų. Verta pastebėti tai, kad kiek vėliau pradėtas ir teisinis kalvadoso gamybos reglamentavimas. Svarbiausi aspektai yra tie, kad kalvadosas turi būti brandinamas ąžuolo statinėse, o gaminant jį iš sidro, 30 procentų mišinio gali sudaryti ir kriaušių sultys. Verta pastebėti tai, kad regionuose kalvadosas yra gaminamas net iš daugiau nei 50 skirtingų rūšių obuolių. Be jokios abejonės, tai gėrimui suteikia išskirtinį skonį ir kvapą. Obuoliai yra surenkami ankstyvą rudenį ir toliau brandinami uždarose patalpose. Tik kiek vėliau iš jų yra išspaudžiamos sultys. O tai yra vienas iš pagrindinių gaminamo sidro komponentų. Tačiau, sidre esantis alkoholio kiekis čia siekia ne daugiau kaip 5 procentus. Verta pastebėti, kad kalvadoso gamybai yra būtini bent du distiliacijos etapai. Tik tokiu būdu gėrimas pasiekia reikiamą būseną. Šie distiliacijos procesai yra įgyvendinami puodo formos distiliacijos aparatu, nuosekliai, vienas paskui kitą. Kiekvieną kartą distiliacijos metu išskirtas skysčių kiekis yra pašalinamas. Kiekvieno etapo metu, gėrimas tik stiprėja. Po pirmos distiliacijos, alkoholio kiekis jau gali siekti apie 30 procentų. Tuo tarpu, po antrosios - net 72 procentus. Toks gėrimas yra stipraus, sodraus skonio, tačiau kartu kupinas ir vaisinių aromatų, kurie dar labiau atsiskleidžia ilgo brandinimo metu. Kalvadosas gali būti vartojamas ir kaip aperityvas, tačiau labai dažnai kartu yra patiekiamas su vandens ledukais, kava, ar maišomas į kokteilius.