Konjakas
-
Konjakas yra tradicinis, stiprusis alkoholinis gėrimas, kuris yra gaminamas Prancūzijoje, Cognac regione. Procesui įgyvendinti yra naudojamos tokios vynuogių rūšys kaip Ugni blanc, Folle blanche ir Colombard. Iš jų gaunami spiritiniai vynai yra maišomi tarpusavyje ir distiliuojami bent du kartus. Taip gaunamas konjako skonis ir kvapas tampa nepakartojamu. Konjakas ąžuolo statinėse yra brandinamas bent 2 metus, o tik vėliau, išpilstomas į butelius. Jo gamybos paslaptys yra perduodamos iš kartos į kartą. Aukštos kokybės konjakų sudėtyje nėra karamelės. Šio gėrimo spalva gali būti rusva, turinti medaus ir aukso tonų. Verta pastebėti tai, kad konjakas yra geriamas vienas arba su puodeliu juodos kavos.
1 - 21 iš 21 -
Konjakas yra stiprusis alkoholinis gėrimas, labai artimas jo pirmtakui - brendžiui. Šis gėrimas tradiciškai yra gaminamas Prancūzijoje, Cognac miesto regione. Gamybai yra naudojamos tokios vynuogių veislės, kaip Ugni blanc, Folle blanche ir Colombard. Jos gali būti tarpusavyje komponuojamos, tačiau dažniausiai yra pasirenkama tik viena iš jų - Ugni blanc. Tačiau, jei pasirenkama maišyti skirtingus spiritinius vynus (pagal rūšį ir gamybos metus) - gaunamas skonis kur kur kas įvairiapusiškesnis, kurio jokiu būdu nėra įmanoma gauti ruošiant gėrimą iš vienos rūšies vyno. Verta pastebėti tai, kad konjako gamybai yra paruošiamas vyno spiritas, kuris vėliau, du kartus yra distiliuojamas puodo formos distiliavimo aparatu. Svarbu, kad procesui būtų naudojamas tik baltas, sausas spiritinis vynas. Pirmosios distiliacijos metu, yra gaunamas bemaž 70 procentų alkoholio kiekį turintis spiritinis vynas. O toliau svarbu pabrėžti tai, kad gėrimas turi būti brandinamas ne kur kitur, kaip tik prancuziško ąžuolo statinėse ir ne mažiau, kaip 2 metus. Tik tokiu atveju, gėrimas įgauna reikiamą spalvą, prisipildo skonių ir aromato. Brandinimo metu medžio savybės gėrimui yra itin reikšmingos. Jų dėka konjako spalva įgauna rusvus, medaus ar aukso tonų spalvas, kartu sukurdamas nepaprastas skonių ir aromatų melodijas. Be kita ko, brandinimo metu išgaruoja ir dalis gėrime esančių alkoholio junginių. Tad, laikui bėgant gėrimas tampa kiek silpnesniu. Numatytą periodą išlaikytas konjakas yra atskiedžiamas vandeniu, kad jame esantis alkoholio kiekis siektų optimalią 40 procentų ribą. Po viso to, jis jau gali būti išpilstomas į butelius. Jei siekiama pagaminti kiek pigesnį konjako variantą, jis gali būti papildomas karamele. Verta pabrėžti tai, kad kiekvienas konjaką gaminantis ūkis ar jį gaminantys namai turi turėti savo vyriausiajį konjako ragautoją, kurio pareiga yra maišyti gamybai reikalingus spiritinius vynus, kad skonis kiekvieną kartą būtų vienodas. Konjako gamybos paslaptys ir tradicijos yra perduodamos iš kartos į kartą. Verta pastebėti tai, kad konjakas dažniausiai yra geriamas vienas arba su puodeliu kavos. Tokiu metu atiskliedžia nuostabus gėrimo skonis ir nepriekaištingas aromatas.