Romas
-
Romas yra stiprusis alkoholinis gėrimas, kurio kilmė yra siejama su Karibų jūros regionu. Verta pastebėti tai, kad jo istorija prasideda dar XV a. K. Kolumbui atradus Ameriką. Itin idomi yra ir romo gamybos tradicija. Jis yra gaminamas iš cukranendrių, gautų jų sulčių, kurios vėliau yra filtruojamos, distililiuojamamos ir brandinamos ąžuolo statinėse. Romo brandinimas turi trukti ne mažiau, kaip 2 metus. Tik tuomet atsiskleidžia tikrieji gėrimo skoniai ir kvapai. Verta pastebėti tai, kad romo spalva gali būti nuo šviesiai gelsvų iki rudų atspalvių. Tačiau, tai lemia ne tik brandinimo terminas, tačiau ir kartais naudojama karamelė. Romas dažniausiai yra geriamas ne vienas, o maišomas į tokius puikiai žinomus kokteilius, kaip Mojito, Daiquiri, Mai Tai, Cuba Libre, Hurricane.
1 - 16 iš 16 -
Romas yra stiprusis alkoholinis gėrimas, kuris yra gaminamas iš cukranendrių spirito. Verta pastebėti tai, kad kai kurios romo rūšys yra gaminamos distiliuojant ir filtruojant minėtų cukranendrių sultis ar melasą, kuris yra cukranendrių šalutinis produktas gaminant cukrų. Tradiciniu būdu, romas yra gaminamas maišant cukranendres, jų sultis. Cukranendrės yra kertamos peiliais arba mečetėmis. Kiek vėliau iš jų lapų yra spaudžiamos sultys, o cukrus atskiriamas kaitinimo būdu, žemoje temperatūroje. Gaunamas tirštas ir saldus, juodos konsistencijos melasas yra maišomas su mielėmis ir vandeniu. Tik tuomet gautas mišinys gali būti fermentuojamas. Fermentacija gali trukti apie 10 dienų, tačiau, jei ji yra trumpesnė, gutas gėrimas yra kur kas stipresnis, tačiau, švelnesnio aromato. Baigus fermentacijos procesą, svarbus distiliavimas. Jo metu gaunami skirtingo tirštumo ir ir aromato gėrimai, kurie kiek vėliau yra maišomi. Atlikus šiuos veiksmus, gėrimas yra laikomas specialiuose ąžuolo statinėse, kuriose jo spalva nusidažo šviesiai geltonos ar rudos spalvos tonais. Verta pastebėti tai, kad romo spalvą ne visada lemia jo brandinimo laikas. Šiam aspektui svarbus brandinto romo filtravimas ir tai, kad jo sudėtis gali būti papildoma karamele. Kad romo skonis būtų turtingas, o kvapas - nepriekaištingas, jam svarbus ilgas brandinimo periodas, kuris trunka labai panašiai kaip ir skirtas kokybiškam viskiui ar konjakui gauti. Tad, procesas trunka ne mažiau, kaip 2 metus. Verta pastebėti tai, kad romo istorijos kelias prasideda apie XV a. ir siejamas su Amerikos atradimu, Kristupu Kolumbu. Dėl šios priežasties romas yra siejamas su Karibų jūra, vandenynu, piratais, o kartais, net vergija. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose jis paminėtas 1688 m. Juose kalbama apie Barbadoso saloje gaminamą išskirtinį gėrimą. Verta pastebėti tai, kad net į jūreivių maisto davinių sąrašą buvo įtraukiamas ir romo gėrimas. Jo vienam asmeniui buvo skiriama net pusantros pintos. Kiek vėliau jis pradėtas gaminti ir Australijoje, Filipinuose, Mauricijuje, Indijoje, Madagaskare, Rajunione, Kanaruose. Europos šalis šis gėrimas pasiekė tik kiek vėliau ir tapo itin mėgiamas Didžiojoje Britanijoje.