Viskis
-
Viskis yra alkoholinis gėrimas, kurio kilmė siejama su Airija ir Škotija. Verta pastebėti, kad šio gėrimo tradicijos yra labai senos ir siekia net V a. ar net kiek anksčiau. Šis gėrimas yra gaminamas ir grūdų salyklo, kur naudojami rugiai, miežiai, kviečiai, kukurūzai. Drąsiai galima teigti, kad kokybiškas viskis turi būti distiliuojamas bent 2 - 3 kartus ir brandinamas ąžuolo statinėse mažiausiai 3 metus. Tik tokiu būdu jis įgauna išskirtinį skonį ir spalvą, kuri gali būti nuo šviesiai gelsvos iki rudos. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad viskis gali būti vartojamas vienas kartu su ledukais ar sodos vandeniu, tačiau, labai dažnai iš jo yra gaminami ir tokie puikiai žinomi kokteiliai, kaip Amber Moon, Nixon, Jungle Juice, Toronto ir dar ne vienas kitas.
1 - 32 iš 34 -
Viskis yra stiprusis alkoholinis gėrimas, kuris anuomet buvo laikomas ir vadinamas gyvybės vandeniu, nuo to ir kilo jo pavadinimas. Jis yra gaminamas iš fermentuotų grūdų, tokių kaip miežiai, kviečiai, kukurūzai ar rugiai. Gautas salyklinis skystis yra distiliuojamas ir brandinamas tradicinėse ąžuolo statinėse. Verta pastebėti tai, kad pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose viskis buvo paminėtas dar 1405 m., Airijoje. Kiek vėliau ir Škotijoje. Nors tiksli viskio gamybos pradžios data nėra žinoma, tikėtina, kad prieš paminėjimą jis jau buvo gaminamas kelis šimtmečius. Idomu tai, kad viskio distiliavimo technologiją išrado Šv. Patrikas dar V a., Didžiojoje Britanijoje. Tačiau, plačiau ja pradėta naudotis tik VIII - IX a. Verta pastebėti tai, kad viskį ir kitus panašius gėrimus gamina visos grūdus auginančios šalys, tarp jų ir Lietuva. Be jokios abejonės, pastarieji skiriasi ne tik savo žaliavomis, tačiau ir alkoholio kiekiu, kokybe, gamybos technologija. Be jokios abejonės, visame pasaulyje geriausiai yra žinomas Škotiškas ir Airiškas viskis. Škotiškas viskis yra distiliuojamas mažiausiai du kartus, puodo formos distiliavimo aparate. Kiek vėliau, jis ąžuolo statinėse yra laikomas bent 3 metus. Tuo tarpu, Airiškas viskis yra distiliuojamas bent 3 kartus ir taip pat brandinamas ąžuolo statinėse 3 metus ir ilgiau. Verta pastebėti tai, kad bet kokiu atveju, viskis yra brandinamas tik statinėse, tačiau ne buteliuose. Todėl šis periodas trunka iki jo išpilstymo. Drąsiai galima teigti, kad statinės sąveika su gėrimu yra labai svarbi. Kiek ji jam gali suteikti, atskleidžia išskirtinis skonis ir kvapas. Joje viskis “išgyvena” ne vieną svarbų etapą: išgarinimą, oksidaciją, ekstrahavimą, filtravimą ir spalvos susidarymą. Geriausiai žinomi viskio gamintojų prekių ženklai yra tokie: Pulteney Distillery, Knockdhu Distillery, Niche Drinks Co. Ltd., Hinch County Down Distillery CO. Paprastai, viskio spalva gali būti gelsva ar rusva, tačiau turėti ir medaus bei aukso spalvos tonų. Įprasta, kad alkoholio kiekis viskyje siekia apie 40 procentų, o supilstomas jis į 0,7 l talpos butelius. Viskis yra geriamas su ledukais arba maišomas kartu su sodos vandeniu, naudojamas kokteiliams gaminti.