Saldus ir stiprintas vynas
-
Saldus ir stiprintas vynas - unikalus vyno gaminys, kuris išsiskiria ne tik vynuogių rūšių pasirinkimu ar jų auginimu, tačiau ir pastarųjų tinkamumo vynui pasirinkimu, gamybos technologija, fermentacija. Be jokios abejonės, jų sudėtis būna praturtinta papildomais ingridientais, kurie kuria išskirtinį skonį. Šis vynas yra gaminamas Italijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje. Na, o vyno skonis gali būti sausas arba saldus. Verta pastebėti, kad stiprintas vynas labai dažnai yra patiekiamas kaip aperityvas, tuo tarpu saldus vynas naudojamas desertams, kokteiliams, šokoladui, riešutams, pyragaičiams pagardinti ar padedant atskleisti jų skonius. Šiuose vynuose yra gausu skirtingų skonių, kurie kuria eleganciją ir išskirtinumą. Kartu žavi ir unikalus aromatas bei sodrios spalvos.
1 - 24 iš 24Quinta do Pego LBV 2019, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas (portas)
Taylor's 10 YR Tawny Port, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas (portas)
QUINTA DO PÉGO VINTAGE PORT 2020, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas (portas)
QUINTA DO PÉGO LATE BOTTLED VINTAGE UNFILTERED 2017, 0,5 lRaudonasis saldus likerinis vynas (portas)
Quinta do Pego 10 Years Old Tawny Port, 4,5 lRaudonasis saldus stiprintas vynas (portas)
Banfi Florus Moscadello di Montalcino, 0,5 lBaltasis saldus vynas (dovanų dėžutėje)
Banfi Rosa Regale Brachetto, 0,75 lRausvasis saldus rūšinis putojantis vynas (dovanų dėžutėje)
Quinta do Pego 10 Years Old Tawny Port, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas
Taylor's Single Harvest Very Old Port 1969 Limited Edition, 0,75 lRaudonasis saldus portas
Rozes Fine Tawny Decanter, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas (portas) dovanų dėžutėje
Lheraud Pineau Des Charentes Blanc 7 Years, 0,75 lBaltasis saldus vynuogių sulčių ir konjako likerinis gėrimas
Quinta Do Pego Vintage 2015 Port Magnum, 1,5 lRaudonasis saldus likerinis vynas (portas) medinėje dėžutėje
Henriques & Henriques Finest Full Rich 5 YO Madeira, 0,75 lBaltasis saldus likerinis vynas (madeira)
Garnier Pommeau de Normandie, 0,7 lObuolių sulčių ir kalvadoso likerinis gėrims
Taylor's First Estate Reserve Port, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas
Quinta Do Pego Vintage Port 2015, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas
Taylor's 20 YR Tawny Port, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas (portas)
Quinta do Pego Vintage Port 2017, 0,75 lRaudonasis saldus likerinis vynas
-
Verta pastebėti tai, kad saldus ir stiprintas vynas yra išskirtinis produktas šio tipo gėrimų asortimente. Tuo pačiu metu, jis yra ir vynas, tačiau kartu gali turėti ir likeriui, putojančiam vynui, konjakui būdingų bruožų. Tarkime, stiprintas vynas yra gaminamos vyno fermentacijos procese naudojant etilo alkoholį arba labai panašias medžiagas. Tuo tarpu saldus vynas yra pagardinamas šį skonį aktyvinančiomis medžiagomis. Verta pastebėti, kad šios vyno rūšys buvo ir yra vienos iš mėgiamiausių visame pasaulyje. Jomis žavėdavosi tiek auštuomenės atstovai, tiek ir prasčiau gyvenantys asmenys. Verta pastebėti tai, kad viena svarbiausių vyno derinimo su alkoholiu priežasčių senovėje buvo ilgas transportavimas. Puikiai suvokiame tai, kad transporto sistema anuomet dar nebuvo tokia pažangi, kokią mes ją galime matyti šiandien. Dėl šios priežasties, buvo būtina ieškoti būdų, kaip vyną būtų galima apsaugoti. Na, o ilgas transportavimo kelias ir ne tokios palankios aplinkos sąlygos visa tam gali pakenkti iš esmės. Be kita ko, verta pastebėti, kad stiprinto vyno gamyboje yra labai svarbu tai, kad alkoholis čia yra maišomas dar nepasibaigus vyno fermentacijai. Taip yra sunaikinamos natūralios mielių bakterijos ir išskiriamas cukrus. O tai vynui suteikia saldžius skonio tonus. Dėl šios priežasties, saldus ir stiprintas vynas gali būti tik sausas arba saldus. Sausas jis būna tuomet, kai alkoholis vyno sudėtį papildo jau po įvykusio fermentacijos proceso. Be jokios abejonės, šiandien stiprintas vynas yra gaminamas dėl visai kitų priežasčių. Žinoma, viena svarbiausiu yra skonis. Tuo tarpu saldaus vyno gamybos procesas taip pat yra labai unikalus. Būtina suvokti tai, kad jis yra paruošiamas iš brandintų uogų, kurios jau būdamos lauke įgauna “razinos” pavidalą. Nuskynus jas yra išspaudžiamas gintarinės spalvos skystis, kuris ir suteikia šiam vynui išskirtinį saldų skonį. Šie vynai yra puikus priedas arba papildas desertams. Saldinti ir stiprinti vynai yra gaminami iš tokių vynuogių rūšių, kaip Malmsey, Folle Blanche, Brachetto ir dar ne vienos kitos. Verta pastebėti, kad šių vynų skonis, kvapas ir spalva rinkoje yra išskirtiniai bruožai.